dinsdag

Concerto Silentium


Midden in de hectiek is het lastig stilte te vinden.
De alledaagse gejaagdheid, de kakofonie die dagelijks onze krant, tv, beeldscherm binnenkomt,  nemen je als een zandkorreltje mee in woeste golven.  Troebel water.
Concerto In Externus .

Binnenin kan het ook hectisch zijn, als alle gedachten onrustig alle kanten opvliegen... Concerto  In Ternus minus Cadans.

Stilte. In de stilte vind je rust. Maar hoe?
Het zwijgen brengt je gedachten niet meteen tot stilstand, het onderdrukt de emoties en de agressies niet, maar bedwingt ze wél, brengt orde er in aan.
Door het praten dwarrelen onze emoties steeds weer op, in het zwijgen kunnen ze bezinken. Het is net als met wijn. Wordt de fles geschud, dan wordt de wijn  troebel, ligt de fles stil opgeslagen, dan slaat het bezinksel neer en wordt de wijn helder. Pas dan is ze drinkbaar. 

Santé , proost, op je gezondheid.
Je zou kunnen stellen dat we deze wens dan uitspreken met name voor ons hart.

Er is een Chinees gedicht dat het vermogen van het zwijgen om in ons hart helderheid te brengen, mooi beschrijft:
'Wie is in staat, de troebelheid door stilte te verhelderen? Wie kan zoveel stilte opbrengen als nodig is om het ondoorzichtige te verhelderen?'

Stilte dus als het vermogen, troebel water helder te maken.

2 opmerkingen:

Sjoerd zei

Stilte kan je ook dwingen om terug te kijken op zaken die je zou willen verdringen. Die je het liefste weg wil drukken. Een fles wijn wil dan wel eens helpen...

A van de Aa zei

Stilte geeft niet de rust, maar de rust heeft wel de stilte.... en daarmee de stille rust.