maandag

Redders

Afgelopen woensdag heeft de KNRM alleen al op Terschelling 8 mensen uit het water gehaald die te ver de zee in waren gegaan. De meeste toeristen denken dat ze met een zwemdiplomaatje B of C wel de Noordzee aan kunnen. Dat wordt dus vaak en veel onderschat. De Noordzee is een heerlijke plaats om te zwemmen, maar kan ook dodelijk gevaarlijk zijn. In veel gevallen moet de reddingsboot van de KNRM dan uitvaren. Gelukkig dat ze er zijn, de vele levens die ze gered hebben zijn ontelbaar.
Afgelopen woensdag (klik) maakten we zo'n reddingsactie mee.  Mijn logé en ik hadden net lekker geborreld bij Paal 8 toen er op de badweg verschillende auto's met vol gas kwamen aanrijden. Het geluid van gierende banden en openklappende portieren en rennende mannen echoode na over de parkeerplaats.
We keken hoe de wippertruck in volle gang over het duin  ging  , de zee inreed om haar reddingsboot te lossen om vervolgens met een noodgang naar  het oostelijk deel te rijden. Ambulance en een reserve boot waren via de badweg de strandopgang gereden en werden al snel kleine stipjes aan de horizon. Tussen paal 8 en Formerum aan Zee is het bewaakt strand, maar kennelijk had de bewaking niet genoeg aan haar eigen waterscooters en waren de jongens van de KNRM en Ambu opgepiept.

Terwijl mijn logé en ik ze stonden na te kijken kwam er een echtpaar  aangewandeld. 
'Nou', zei de mevrouw,  'Ik zie het al, rechts van ons is de drukte dus dáár wil ik niet zwemmen, hoor Jan'.
De man die Jan heette antwoordde 'Nou snoepie, dan gaan we gewoon waar jij wilt'. Waarop Snoepie antwoordde dat ze lekker de ruimte wilde en dus links van het blauwe hokje wilde gaan.
Het blauwe hokje is een bewakingspost. Tussen de posten Formerum en West aan Zee is het dus wél bewaakt maar buiten die lijnen níet.  Ongevraagd mengde ik mij in het gesprek ( ik meende dat ik ze moest waarschuwen voor de grilligheid van de zee, het gevaar wat de meeste mensen niet zien omdat ze er te weinig bekend mee zijn )  en zei tegen het stel dat het beter was om juist wél rechts van het blauwe hokje te gaan zwemmen omdat daar de bewaking was. Snoepie keek mij hooghartig aan en zei,  ' Nou, ik kan goed zwemmen en Jan ook, dus wees maar niet bang dat ons iets overkomt '. Ik keek haar aan en zei, 'Ja, dat dacht een zwemmer vorige week ook, maar die is wél verdronken in een mui.  Als u daar in terecht komt, komt u er niet meer uit, de trek en de onderstroom is te sterk om er tegenin te zwemmen... En waar u wilt zwemmen is geen bewaking.' Maar mevrouw had dovemans oren, gaf mij te kennen dat ik me met mijn eigen zaakjes moest bemoeien.
Een ander stel (van bejaarde leeftijd )  was inmiddels ook aankomen lopen en had kennelijk een deel van het gesprek opgevangen. Ze keken eerst mij en vervolgens mevrouw Snoepie aan , en zeiden doodleuk tegen haar ' Een gewaarschuwd mens telt voor twee '.  Snoepie draaide zich woest om, trok Janneman mee en beende heel strabant het strand op. De linkse kant. Halverwege draaide ze zich om, stak een tong uit en liep verder.

We hebben Snoepie en haar Jan maar laten lopen. Tegen zoveel onverstand valt niet aan te praten.

Later op de dag hoorde ik dat er bij West aan Zee óók twee mensen het water uit zijn gehaald.
Het zou me niets verbazen als dat het eigenwijze stel is geweest....


De hoofdtaak van de KNRM is het redden en helpen van mensen op zee en ruime binnenwateren. Direct daaraan verbonden is de noodzakelijke fondsenwerving, omdat haar diensten gratis zijn en zij niet gesubsidieerd wordt. Help dus helpen en wordt donateur of schenk een eenmalige gift.( KLIK)


3 opmerkingen:

Sjoerd zei

Mensen kunnen zo stront eigenwijs zijn... Een goede zaak dat de KNRM bestaat. Ik was alleen bekend met de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij. Daar zat een aangetrouwde neef van mij bij uit Ijmuiden.

Salty Letters zei

Ja Sjoerd, onmeundig eigenwijs... het erge is dat ze er nog trots op zijn ook.

Die aangetrouwde neef van jou zal ook vast verhalen te over hebben. Zit hij er inmiddels niet meer bij?
Inmiddels hebben de redders het predikaat Koninklijk gekregen, naar mijn idee een passende naam.

rob alberts zei

Met een paar regendruppels op mijn hoofd word ik al sikkeneurig.
Mijn hele lijf nat probeer ik dan ook maar niet.

Maar ik kan mij de ergernis voorstellen bij zulke eigenwijze mensen.

Ik probeer nog even te genieten van mijn eigen achtertuin.

Vrolijke Vakantie groet,