woensdag

Geef elkaar de hand

'Geef elkaar de hand , maak geen trammelant ' zingt Lenie van de Takkestraat.

Tijdens kerst is het 2 dagen een  'staakt het vuren ', hoewel in sommige  families - al dan niet aan de dis -  juist tijdens die twee etmalen de emoties behoorlijk de pan uit kunnen slaan.  Vurige discussies om ouwe koeien uit de sloot: ik zie ze liever lopen in de wei, maar dat terzijde.
Gelukkig zijn er enorm veel helping hands te zien ( geweest ) de afgelopen dagen. Ik denk dan aan de dj's van het glazen huis. Hun handen draaiden talloze plaatjes en verzoeknummers.Vele handen gaven gulle euro's voor het goede doel. Aan de andere kant hebben we straks te dealen met te weinig handen aan het bed ( nieuwe zorgbeleid )  en in het onderwijs is één juf of meester ook onhandig op te veel kinderen in de klas. 'Vele handen maken licht werk', luidt het spreekwoord, maar dat is in Den Haag nog niet helemaal doorgedrongen lijkt het soms. Van hogerhand wordt de werkdruk steeds hoger en komen mensen in de knel. Bezuinigen : met de hand op knip! En een toenemende werkloosheid....Voedselbanken zijn inmiddels nodig om een steeds groter groeiende groep mensen te helpen. Een steeds groter groeiende groep mensen die tegen wil en dank hun hand op moeten houden.

En dan onze natuur: steeds vaker, steeds meer spoelt er rotzooi aan op ons mooie strand. De werkhandschoenen waarmee deze kerstboom is versierd laat ook een kant zien van milieu-vervuiling.
Met de Milieujutter wordt er wekelijks kilo's aan zwerfvuil opgehaald, vrijwilligers bieden hun helpende hand aan om de verloedering tegen te gaan. De trieste aanblik van zeedieren die verstrikt en gestikt zijn in ballonnen, netten raakt ons allemaal. Vogels , bruinvissen en tal van andere dieren die plastic aanzien voor voedsel en die zo een pijnlijke (honger)dood sterven... We verzieken onze planeet met ons overdadig consumptie en verspillingsgedrag en als we zo doorgaan dan loopt het uit de hand!

Misschien daarom spreekt die kerstboom met die handen mij wel méér aan dan dat het alleen voor de decoratie geldt. Er zijn handen en handjes nodig om deze wereld draaiende te houden, willen we volgend jaar weer een kerstfeest vieren. Onze handen, uw handen, jouw handen, mijn handen.
Handen om te geven , te helpen. Om te maken, om te ontvangen.
In onze handen ligt het kostbaarste wat er is: het geluk.

Ik wens jullie allemaal een heel mooi kerstfeest!2 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik wens jou ook een heel fijn kerstfeest. Je bent een fijne vrouw met het hart op de juiste plaats. Op mijn manier probeer ook ik het milieu een handje te helpen.

Terrence Weijnschenk zei

Een mooie boodschap! Samen kunnen wij deze wereld weer mooi maken. Hindoes, Christenen, atheïsten, Moslims, Jamai fans...het maakt niet uit want wij zijn allemaal mensen!