Het regende zo hard en zoveel dat zelfs mijn wetterhûn er niet uit wilde.
Dus dan ga je koekjes bakken. Niks leuker dan met het geroffel op de ruiten in een warme keuken staan. Iets lekkers maken en vooral iets authentieks dat ál je zintuigen prikkelt. Ik besloot om mijn zak spelt eens een metamorfose te geven. Hier komt mijn eigenste recept van regenkoekjes.
Voor 50 kleine of 25 grote koeken:
225 gram roomboter
375 gram bio-rietsuiker
1 vanillestokje
3 eieren
300 gram patent bloem
een snuf kaneel
2 eetlepels natriumbicarbonaat ( baking soda wordt het ook wel genoemd )
375 gram spelt
1 a 2 eetlepels koffiebonen
3 stuks steranijs
50 ml ongeslagen slagroom
In een koffiemolen de steranijs, vanillestokje en koffiebonen vermalen, niet te fijn een beetje grof is lekker. Om je molen te sparen : knip het vanillestokje in stukjes en breek de steranijs los. Anders heeft het mesje er veel van te lijden.
Hoe ga je te werk?
Boter, room en suiker luchtig kloppen en één voor één de eieren er bij. Bloem en het mengsel van koffie, steranijs, vanille en kaneel toevoegen ( ondertussen niet te veel er van snoepen , anders houd je te weinig deeg over ) en tot slot de spelt. Verhit de oven op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep met steeds een tussenruimte van 4 of 5 cm bergjes deeg van een eetlepel en bak ze in plusminus 14 minuten bruin.
Daarna even goed af laten koelen op de bakplaat, als je ze er te snel van af haalt brand je niet alleen je vingers maar ook zijn de koekjes dan nog te zacht en breken ze.
8 opmerkingen:
Smakelijke groet,
Dat wil ik wel eens proberen, moet ik wel eerst even achterhalen wat spelt is...
@Sjoerd: Het is makkelijk en snel en is gezonder dan de kant-en-klare meuk die we in de supermarkten kunnen kopen. ( En waarvan de meeste koekjes met palmolie zijn bereid )
Wat spelt betreft: zie de link
http://www.speltwinkel.nl/Waarom%20spelt/waarom%20spelt.html
Lijkt mij heel erg lekker!
@Ter: Als je op Terschelling bent met Oerol, kom je maar langs voor een bakkie koffie. Mét koek natuurlijk. Kun je proeven of het écht lekker is.... ;)
Ziet er heerlijk uit. Leuk recept!
dank voor je lieve woorden op mijn blog , ik hoop dat je ook de powerpoints kon zien
zie dat je aan het koekjes bakken bent , nu ik zou zeggen smakelijk
en alvast een goed weekend
Ik ben meer voor taart en chocolade......
Een reactie posten