dinsdag

Loeigoed

Nou nou nou... heel twitter staat er vol mee en ook op het smoelenboek zie je overal foto's.  SBS-zwets wijdt er een item aan en zelfs hele krantenpagina's worden er aan gewijd.
Wel toepasselijk,  dat geweid. Waar ik het over heb??
Nou over ditte:


Ik snap die zogenaamde goedbedoelde ophef niet. Ik bedoel: een koe is een buitendier, ze worden weliswaar ook binnen gehouden maar dat is meer om praktische redenen ( vooral tijd die je kwijt bent om de koeien naar buiten te drijven  ná het melken en voeren en weer op te halen  vóór het melken, en heel veel boeren gebruiken hun land liever voor aardappels en grasteelt dan dat het stuk gelopen wordt door onze vierpotige melkleveranciers )
Maar een koe kan net als een paard, gewoon het hele jaar buiten zijn.  Overdag sowieso, extreem weer daargelaten.  Er zijn zelfs boeren, voornamelijk andersdenkenden en /of nomadenstammen die hun koei ook rustig 's nachts buiten laten.  Kunnen ze tegen.  Zijn ze koe voor.
Maarja, oude wijsheden hebben moeten wijken voor hedendaagse werkwijzen .En geld. Zulks noemen ze ook wel in de wandelgangen vooruitgang.  Het is voornamelijk de gang van de boeren politiek die dan vooruit gaat want als je het de koe vraagt, staat ze liever in de buitenlucht en met haar hoeven op het gras dan op het harde betonnen rooster en rubbereren ligmat. Maarja, niemand vraagt de koe wat.  Het enige wat gevraagd wordt zijn de opbrengsten en een passend loon voor de  'boerenarbeid '.  Wat tegenwoordig steeds vaker door robots wordt overgenomen. Dat is zakelijk voordeliger, minder menskracht nodig, de boer meer vrije tijd c.q. niet gebonden aan ouderwetse melktijden.
Maar vooral ook killer.
De verzakelijking van een oud ambacht. De koe is zo letterlijk een melk-koe geworden.
Een kennis van 'mijn' boer heeft zo'n megastal. Over de tweehonderd koei (!)  en het streven is vierhonderd.  Die komen dus niet meer buiten. Geen tijd en geen land voor. Die komen alleen nog buiten als ze - uitgemolken - de veewagen instappen om na zes jaar gevangenschap naar de slachterij gaan.


Bij  'mijn' boer gaan de koeien het hele jaar door naar buiten ( extreem weer uitgezonderd ) en da's loeigoed. Sterker: tegenwoordig is dat prijzenswaardig. Maar eigenlijk is het doodnormaal. Maar ja, waar zie je dat tegenwoordig nog?  Ik ken geen één boer in míjn nabije omgeving die zijn koeien zomer én winter, ofwel alle 4 seizoenen,  naar buiten laat gaan.
Neen, het voorjaar wordt daar voor gebruikt. Zo schattig naast al die lammetjes in de wei, ook de koe zo blij-blij-blij...
Duh.

Al die media- ophef over dat de koe nu de wei in gaat  vind ik 
Iedere koe hoort m.i. buiten in de wei.  En dan het héle jaar door.  Zoals moeder natuur het heeft bedoeld. 
Op een enkeling na, zijn we daar met zijn allen helaas al ver van afgedwaald. Van moeder Natuur.
Daar zouden we ons best eens wat druk over mogen maken.  En dan niet koud, kil en zakelijk maar warmbloedig gepassioneerd.

4 opmerkingen:

Sjoerd zei

Een koei die het hele buiten loopt vind ik een biokoei. Alle anderen niet, maar dat is mijn mening.

Anoniem zei

Ik kan me nog herinneren, de vraag te stellen, "waar zijn toch alle koeien gebleven" -jaren geleden ..
Ik had ze buiten gemist. Alles is zo veranderd, voor de boer ook niet leuk. Wie weet komen oude tijden nog eens terug. :)

A van de Aa zei

Loeigoed pleidooi..!!
Fijne Paasdagen, hopelijk met de juiste eitjes....

Karel zei

ik als ex veeverzorger , begrijp al die kouwe drukte ook niet
opkomst EU , megastallen ,http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Lardinois
dat zijn in mijn ogen wat oorzaken van de ellende in boeren en visserij bedrijf
maar ja wie ben ik
alles is net als de scheepsbouw verkwanseld aan het buitenland