vrijdag

Hoe het gebeurde

Stef *, een vriend van mij die elders in het land voorganger is ( predikant )  werd ooit geraadpleegd door een vrouw die vol haat zat jegens haar man. ' Ik wil niet alleen van hem af, ik wil hem met gelijke munt terug betalen. Voor ik bij hem weg ga, wil ik hem even erg kwetsen als hij mij heeft gekwetst.'
Stef stelde een ingenieus plan voor: 'Ga naar huis en doe alsof u echt van uw man houdt. Zeg hem hoeveel hij voor u betekent. Grijp elk positief trekje aan om hem te prijzen. Doe uw best om zo lief, attent en ruimhartig mogelijk te zijn. Laat geen kans onbenut om hem te plezieren en het hem naar de zin te maken. Maak hem wijs dat u van hem houdt En als u hem overtuigd hebt van uw eeuwigdurende liefde en het feit dat u niet zonder hem kunt, maakt u het af door aan te kondigen dat u wilt scheiden. Dat zal hem diep kwetsen.
Met een wraakzuchtige blik in haar ogen riep ze lachend uit: 'Schitterend, schitterend. Wat zal hij opkijken!
En ze deed het met verve, het  'doen alsof '. Er volgden twee maanden vol liefde, vriendelijkheid, begrip, onbaatzuchtigheid, complimentjes en kameraadschap.
Toen ze niet meer terugkwam, belde Stef haar op.'Bent u nu klaar om te scheiden?'
 Scheiden?' riep ze uit. 'Ik denk er niet aan! Ik heb ontdekt dat ik echt van hem houd.'

Door haar daden waren haar gevoelens veranderd.


* gefingeerde naam

6 opmerkingen:

Sjoerd zei

Zo zie je maar, wie goed doet, goed ontmoet.

bl@nkie zei

Toch vreemd advies van een voorganger Salty! Oog om oog, tand om tand dus .. ;)

Salty Letters zei

@Blankie: Menselijk gezien zou je oog om oog , tand om tand kunnen verwachten, maar het hoger plan ( zie de strekking van Sjoerd ook ) tilt je boven je eigen tekortkomingen uit. Je zou het ook 'omdenken' kunnen noemen. Plaatsvervangend denken zet je wereld in een ander licht en laat wegen zien die je anders gemist had, of voor onmogelijk had gehouden.
Stef paste het toe, of beter gezegd: de vrouw paste het toe ( ook al was ze er zich op dat moment nog niet van bewust )

A van de Aa zei

Onbewust was de liefde er al....

Anoniem zei

Zodra je er zelf in gaat geloven, komt alles goed! Mooi stuk!

bl@nkie zei

@Salty: Liefde doet rare dingen met de mens! ;)