dinsdag

KerstgedachteVrede op aarde, beste mensen.

 Dé kerstgedachte elk jaar. Vrede op aarde.
Kerst is de tijd van bezinning, tijd voor elkaar, een terugblik en een vooruitzicht.... 'Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen ', een lied wat elk jaar weer gezongen wordt in overvolle kerken, kroegen en winkelketens.

Vrede op aarde, maar we doden wel miljoenen dieren om onze buiken vol te krijgen... Vrede en dood , die twee woorden liggen bij ons letterlijk  in de mond als we vredig een hapje van onze varkenshaas nemen.
Vrede op aarde: we leggen de wapens misschien twee dagen stil, om ze daarna weer op te pakken.
Twee dagen feest en daarna weer verder met de dingen van alledag.
Wat betekent die 'Vrede' eigenlijk? Heeft dat woord nog wel inhoud of is het een loze kreet geworden?

Het sceptisme ligt op de loer,  'Vrede op aarde ' is een lied geworden dat soms te vaak, te veel, te loos wordt gezongen deze dagen, we kunnen beter zingen  ' tevreden op aarde' .
Tevreden op aarde en in onze buik een welbehagen.....

Of toch niet?

Want waarom hunkeren we toch elk jaar in de donkere maanden,  naar dat feest met lichtjes die letterlijk lichtpuntjes zijn in een donkere wereld.
Waarom wensen we elkaar toch het goede, het beste of de zegen van gezegende kerstdagen?
Waarom zoeken we elkaar op met die dagen? Is  dat tóch vanwege het licht van het kerstverhaal, het kerstkind,  dat dóórstraalt dwars door onze eigen donkerte heen?

Staat het licht niet symbool voor hoop? Hoop op betere tijden? Hoop op een nieuw begin ?  Een ver'licht'leven?

Uitzichtloosheid is iets wat we zelf creëren, door het licht niet meer te willen zien,  het niet meer te willen omarmen. Het licht is letterlijk uit ons zicht.
Als het licht er niet meer is, is het donker om ons heen. Dan hebben we geen baken meer om ons op te richten.  Dan raken we gedesoriënteerd en lopen we vast. Zien we elkaar niet meer en de wereld om ons heen.
Dan raakt de vrede onvindbaar. Wordt de wereld onleefbaar.

Ik zie betere tijden, een ver'lichte ' wereld, die niet hoeft te wachten tot de kalender op 1 januari staat,  maar vandaag al zijn eerste stappen zet.
Omdat er licht is op het pad naar de vrede.
Ik zie in jou een baken van licht.

Goede Kerst,


Salty

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Goede Kerst Salty!
Het licht brand, op naar 2014!

Sjoerd zei

Als aanhanger van Boeddha heb ik niets met kerst, maar de gedachte aan vrede, al is het maar voor een dag, moet toch iedereen aanspreken. Ik vier geen kerst, maar maak er toch een paar gezellige dagen van. Ik wens ook jou een paar fijne dagen toe.

bl@nkie zei

Het zelfde als Sjoerd. Ik heb ook niets met kerst! Wat dat betreft kies ik ook voor Boeddha. Vrede en oorlog zal er zijn zolang er mensen bestaan. Altijd zal er haat en nijd blijven bestaan. En bovenal ongelijkheid. De ene helft van de wereld heeft niets en de rest heeft alles. Ja .. Kerst is een paar dagen vrede! En dan gaan we gewoon verder met waar we mee bezig waren ..

Ik geloof dat de religie van de toekomst een kosmische religie zal zijn. De religie die het meest strookt met de wetenschappelijke behoeften is het Boedisme. Albert Einstein

Fijne dagen Salty X